De Botanische Tuin KralingenLike us op Facebook
Het Zadenhuis

Als je dit idyllische huisje binnenloopt, zie je met een beetje fantasie de eerste beheerder nog zitten aan zijn bureautje: hij sorteert en droogt zaden, slaat ze op en maakt de zadenlijsten klaar voor verzending naar andere Botanische Tuinen over de wereld. Het tuingereedschap hangt aan de muur en de zolder herbergt (winter) opslag. Dit was een eeuw geleden zo en grotendeels is het nog steeds zo.

Het zadenhuis
Renovatie

Vele elementen van het zadenhuis zijn origineel, zoals kasten, het bureau, gereedschap en de indeling. Echter, het gebruik en de tijd hebben deze elementen behoorlijk aangetast. Om het zadenhuis zoveel mogelijk in oude staat terug te brengen, moet het hele binnenwerk gerestaureerd worden. Bovendien zal op een gegeven moment het zadenhuis opgehoogd moeten worden. Dit zijn noodzakelijke ingrepen om te voorkomen dat dit prachtige monument verloren gaat.

Feiten en wensen

Het moge duidelijk zijn dat het zadenhuis enorm tot de verbeelding spreekt. De oorspronkelijke functie van het gebouw wordt in ere hersteld en daarnaast is er ruimte voor kleine exposities, informatie en een gezellig thee- en koffiezitje.