top of page

Plattegrond

BOTANISCHE TUIN KRALINGEN

Plattegrond BTK .png
_DSF2931.jpg

1

Kruiden

Als ergens in de botanische tuin het zintuig reuk tot haar recht komt, is het in de kruidentuin. Van lavendel tot citroenkruid, van salie tot wilde majoraan. Niemand zal het u kwalijk nemen als u een blaadje van het één of ander tussen uw vingers fijn wrijft om van de verschillende geuren te genieten.

2

Rosarium

Even rustig genieten in de schaduw van de pergola van het rosarium is het heerlijk tot rust komen tussen de verschillende klim-, stam- en struikrozen.  

3

Geneeskrachtige kruiden

Er was een tijd dat ieder zichzelf respecterende boer of moestuinier zijn of haar eigen apotheek bij het huis had groeien. Van hoofdpijn tot hartklachten, er is altijd wel ergens een plant die verlichting kan brengen. Natuurlijk was het wel altijd oppassen want vele ouderwetse remedies zijn ook behoorlijk giftig. Maar geldt dat niet ook voor moderne medicijnen?

4

Composieten

Een composiet is een bloem die er op het oog uitziet als een enkele bloem maar die eigenlijk bestaat uit een hele groep kleine bloemetjes. Neem bijvoorbeeld een zonnebloem. Ieder zaadje komt uit een apart bloemetje en samen vormen al die kleine bloemetjes 1 grote composiet. Geen wonder dat composieten zo populair zijn bij de bijtjes en vlindertjes.

5

Ruwbladigen

Iedere plant heeft zo haar overlevingsstrategieën. Sommigen werken met gif, sommigen zijn taai en niet de moeite waard om te eten. Ruwbladigen kiezen voor een onaangename structuur. U zult niet snel een slakkenplaag aantreffen in uw ruwbladige planten.

6

Schaduwplanten

Niet alle planten en bloemen zijn zonaanbidders. Juist ook in de schaduw kunt u de prachtigste bloemen vinden. Vaak bloeien ze iets minder uitbundig dan hun zonminnende tegenhangers maar dat maakt ze niet minder verfijnd

7

Kas en compost

De kas, onmisbaar voor het overwinteren van onze kuipplanten en voor het opkweken van zaden en stekjes. 

Dagelijks zie je ze in de verschillende vakken aan het werk, de medewerkers en vrijwilligers van de botanische tuin. Dat levert menig kruiwagen aan onkruid op. En wat is een betere bestemming voor al dat ongewenste groen dan omgezet worden in toekomstige voedingsstoffen voor onze plantjes?

8

Varens

Lang voor de eerste echte bomen, lang voor de eerste echte bloemen, waren er al varens. Niet verrassend dus dat er vele soorten bestaan. 

9

Pergola

Enigszins aan het oog onttrokken kunt u hier verscholen genieten van de vele bloeiende struiken en alle bijen en vlinders die er op af komen.

10

Themaborder

Het thema van deze border kan jaarlijks worden aangepast. Zo hebben hier in het verleden granen gestaan, evenals zilte planten en éénjarige bloeiers. Dit jaar ligt de nadruk vooral op een kleurenspektakel.

11

Fontein

De fontein staat relatief kort in de tuin en is een geschenk van een anonieme weldoener in 1994. Het is een kleine oase van rust en een favoriet voor vele kleine zangvogeltjes.

12

Vijver

In de schaduw van een paar prachtige moerascipressen, levert de vijver een paradijselijke omgeving voor de talloze amfibieēn die de botanische tuin als hun huis hebben. Kijk vooral in het voorjaar in het water om de dikkopjes van de kikkers, padden en salamanders te zien rondzwemmen.

bottom of page