top of page

Kunstenaars voelen zich thuis in de Botanische Tuin Kralingen! Regelmatig zijn er concerten en feest op de tuin wordt altijd opgeluisterd door muziek. Sinds 2019 laat een beeldend kunstenaar zich een jaar lang inspireren door de tuin en daar genieten bezoekers weer van. Natuurlijk in de tuin.

Meer informatie over optredens en ons Artist in Residence-programma?

Concerten & Kunst

Artists in Residence 2020-2021

Zij speelden bij ons in de tuin

Verslag: Concert 28 augustus 2022

Zomerconcert Alma Mia

Heerlijk weer, rond de 100 aanwezigen en vooral de prachtige muziek van trio Alma Mía maakten het zomerconcert in de Botanische Tuin Kralingen op 28 augustus 2022 een groot succes. Het resultaat was meer dan een mooie muzikale middag die zowel de musici als de tuin meer bekendheid én waardering opleverde. 

Alma Mía, een Rotterdams trio bestaande uit Nele Mennes, Jur Vermijs en Andor Horvath bracht met warme gitaarklanken, rustige vocalen en een diepe contrabas het zuiden rechtstreeks naar de tuin. Het publiek genoot van het optreden en bezocht vooraf en in de pauze ook de informatiestand van de Vrienden en natuurlijk de bar met verfrissingen.  

Het concert vond plaats op het terrein voor de kas in de Botanische Tuin, door vrijwilligers ingericht met een overdekt podium, (gehuurde) stoelen, een informatiestand en een uitgiftepunt voor verfrissingen. Tijdens het evenement zorgden zo’n 10 medewerkers, allemaal vrijwilligers, voor de ontvangst en een prettige gang van zaken. Ook werden bezoekers uitgenodigd deel te nemen aan het publieksonderzoek.

Het concert werd georganiseerd door de stichting Vrienden van de Botanische Tuin Kralingen en mogelijk gemaakt door Cultuur Concreet. Met zeer veel dank aan Talitha Holl voor de ondersteuning

Artists in Residence

VLADIMIR RADUJKOV

2021-2022

V. Radjukov

Voor het derde jaar op rij laat een beeldend kunstenaar zich inspireren door onze bijzondere Botanische Tuin Kralingen. In het seizoen 2021-2022 is dat Vladimir Radujkov. Hij woont nog geen 50 meter van de tuin en was al een regelmatig bezoeker. Mooier kan het niet: de Vrienden van de Botanische Tuin wilden graag een kunstenaar uit de nabije omgeving.  Dat Vladimirs stijl formeel abstract maar fundamenteel natuurgericht en geïnspireerd is, dat past al even goed.

 

 

Iedere maand maakt de Vladimir tijdens een bezoek aan de tuin een reeks foto’s die wordt verwerkt tot een moodboard met kleurstalen en texturen. Dit moodboard is de basis voor het schilderij van die maand. Alle schilderijen worden 100 x 100 cm groot en uitgevoerd in acryl op canvas. Na een jaar ontstaat dan een reeks die een geheel eigen beeld geeft van de natuur in tuin door het jaar heen.  Heel mooi: de tuin krijgt 4 schilderijen, 1 perseizoen!

https://www.vladimirradujkov.com

Vladimir: Inspiratie ligt in maandelijkse veranderingen in plantengroei, vervaging, kleurveranderingen, lichtveranderingen en algehele uitstraling van de tuin.

2020-2021

mirian zimmerman_edited.jpg

Mirian Zimmerman

inge hoefnagel_edited.jpg

Inge Hoefnagel

Artists in Residence

2020-2021

Scherm­afbeelding 2022-11-27 om 11.42.58.png

Willem van Hest

Scherm­afbeelding 2022-11-26 om 23.41.23.png
Scherm­afbeelding 2022-11-26 om 23.41.44.png

WILLEM VAN HEST

Een jaar in de Magische Botanische Tuin Kralingen

Maar ook door de ogen van de mannen die ik tegenkwam en soms interviewde, de vrijwilligers, de tuinman en -vrouw, de vrienden en bezoekers keek en hoorde ik de verhalen. Ook daardoor ben ik veel nieuws en inspirerends tegengekomen. Ik vroeg de mensen van de tuin naar hun levens en vooral naar wat de tuin voor hen betekent. Ik vroeg naar hun favoriet plek, hun favoriete plan of boom. Mede door hen ontdekte ik wat de magische Botanische Tuin Kralingen zo bijzonder maakt. Een jaar lang ontstonden er portretten, geschreven, getekend en geschilderd van de tuin en van de mensen van de tuin. Er kwamen exposities en presentaties en een afsluitende bundel. “ 

 

Scherm­afbeelding 2022-11-27 om 11.49_ed

Deze afsluitende bundel is nog verkrijgbaar tijdens

evenementen op de tuin. 

Inge Hoefnagel; roos & doorn

Zo zien we de inspiratie die de Botanische Tuin opleverde terug in werken van textiel, papier en foto’s maar ook in de installatie Roos en de doorn rond de fontein, vastgelegd op video.  Maar ook de zakdoekjesboom in de tuin duikt regelmatig op. Inge: Eén van mij favoriete bomen. In de winter heeft hij ‘kerstballen’ hangen en in het voorjaar witte zakdoekjes.”

Met vilten ballen en echte zakdoekjes maakte Inge van de boom een geslaagde installatie. Waarom? “Ik hoop dat kijkers naar de boom die op deze manier heb vormgegeven, de ruimte anders of intensiever gaan beleven. Boom en tuin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Pandemie en belevenissen op de tuin zijn een blijvende bron van inspiratie. We verheugen ons op Inges versie van de koortsboom. Bij voldoende belangstelling vervaardigt Inge ook een serie kaarten, geïnspireerd op haar jaar in de Botanische Tuin Kralingen. Hierover binnenkort meer. https://www.facebook.com/inge.hoefnagel

Schetsen in de sneeuw

Mirian Zimmerman: “De basis van mijn werk zijn de foto’s die ik maak. Dat zijn de schetsen die ik later in mijn ateliers uitwerk. Met medewerking van tuinman Ton kon ik altijd op de tuin terecht. “

Zo werd ze, samen met haar man en assistent Toon, een vertrouwde verschijning aan de Cederstraat.  “Je maakt zo alles mee. Maar die zondagochtend in de sneeuw was wel heel bijzonder.”

Tuin op afstand

Inge Hoefnagel dacht in september 2020 nog wekelijks in te tuin te kunnen zijn. “Maar toen kwam de tweede Coronagolf en brak voor mij een lange periode van isolatie aan. Gelukkig had ik net daarvoor ook heel veel foto’s in de tuin gemaakt en kon ik met die inspiratie goed vooruit. Het werken ging best voorspoedig, maar het was letterlijk en figuurlijk een periode gekenmerkt door afstand houden. 

 

Daaraan kwam pas ver in het voorjaar van 2021 verandering. In hoog tempo werd een prachtige presentatie gerealiseerd die op 17 en 18 juli veel bezoekers naar de Botanische Tuin trok. Het prachtige weer, de charmante muziek en vooral de indrukwekkende presentaties van Inge en Mirian droegen bij aan dit hoogtepunt van deze Artist in Residence-periode.

 

Inge: Roos en de doorn

De buitenruimte is vrijwel altijd het begin van Inges werk. Materiaal en vorm zijn vrij maar altijd ondergeschikt aan het object. 

Kunstenaars aan het werk in de Botanische Tuin, het is een initiatief van de Kralingse kunstenaar, schrijver en cultureel ondernemer Willem van Hest. Hij zegt erover: “Een heel jaar lang aan het werk in die prachtige tuin, die oase in Kralingen. Vier seizoenen tekenen, schilderen en schrijven over al dat steeds veranderende prachtigs. Het was een droom die uitkwam. Zeker elke week ontdekte ik bloemen en planten die ik nooit eerder zag en kwam ik mooie oude bekende natuur tegen. Een wondere wereld, Vaak liep ik er zelf tegenaan, tekende en schilderde ik en maakte ik dagboekachtige persoonlijke aantekeningen. 

Inge Hoefnagel en Mirian Zimmerman lieten zich als Artist in Residence inspireren door de Botanische Tuin Kralingen in een bijzondere periode waarin de gevolgen van Covid en klimaatverandering altijd op de achtergrond aanwezig waren. 

De kleurenpracht van de nazomer, de verstilling van de wintermaanden mét sneeuw, het kletsnatte en warme voorjaar met explosieve plantengroei en de wisselvallige zomerperiode: het tuinjaar 2020-2021 was beslist niet saai. 

INGE HOEFNAGEL & MIRIAN ZIMMERMAN

Artists in Residence

Herba et ludos

geleverd. Mirian: “’ Ik werk graag in series om me zo in een landschapsaspect beter te kunnen verdiepen.”  Verzamelen was vanaf het begin van deze Artist in Residence-periode een belangrijk element: “De tuin zelf is immers ook een verzameling planten in de breedste zin van het woord. Ik heb me dan vooral beziggehouden met het inventariseren van de verschillende bladvormen die je ziet in de tuin. ”

Dat leidde tot mooie series Cyanotypes en een aantal kleurrijke schilderijen maar ook tot Ecodruk op zijde en katoen en op zelf geschept papier, bladeren in giethars en eigengemaakte transfers. 

Mirian stelde tot slot een mooi fotoboekje samen, écht een ‘must have’ voor de fans van de Botanische Tuin Kralingen!  www.mirianzimmerman.nl

Mirian: Bladvormen

Ook Mirian laat zich altijd inspireren door het landschap. “De structuren, de ruimte, de kleuren. De vele duizenden foto’s die ik in de tuin heb gemaakt zijn voor een deel later in mijn atelier uitgewerkt in schilderijen.  Met het oude fotoprocedé Cyanotypie ben ik met bladvormen aan de slag gegaan. 

Naast schilderen en fotograferen heb ik ook veel geëxperimenteerd.” Dat heeft enorm veel werk op-

IMG_3876_edited.jpg

Maandelijks een nieuwsbrief ontvangen?

bottom of page